Tedy nejedná se o nic jiného než o stravování. Zřejmě proto, že toto slovo vyvovlává především představu závodní jídelny, ujalo se spíše anglické pojmenování.
Takto přísně vzato by sem tedy spadaly i restaurace a hotely, ale skutečnost je taková, že pod pojmem catering se rozumí stravování „v terénu“, a to jak pod širým nebem (v případě zahradních slavností) nebo v prostorech, které nedisponují vlastním zázemím pro přípravu a podávání jídel a nápojů.
Může se jednat o prostory reprezentačních domů, které s potřebnou konferenční technikou poskytují zázemí pro pořádání školení či konferencí, přičemž všechny tyto prostory je třeba si pronajmout. Nebo má objednavatel k dispozici vlastní prostor — nejčastěji firemní jednací sály.
Ovšem stejně dobře lze uspořádat pohoštění přímo u Vás doma. Jedná se buď o tzv. diskrétní catering pro malou skupinku osob, nebo větší oslavu pro početnější společnost, která by byla nad síly hostitele.
Francouzsky banquet je slovo, které má pravděpodobně svůj původ ve francouzském slově la banc, lavice. Výrazem banket se dnes označuje společné stolování při mimořádných, oficiálních, nebo slavnostních příležitostech, při kterých se jídla a nápoje podávají sedícím hostům. Při moderním banketním stolování byly lavice nahrazeny židlemi a stoly, kdysi zvané tabule, zase daleko praktičtějšími kulatými banketními stoly.
Z pohledu hosta musíme počítat s tím, že při banketech je v mnoha případech předepsán společenský oblek (smoking), v angličtině vyjádřen výrazem „black tie“.
Tento klasický způsob stolování se liší od ostatních forem následujícími prvky:
Ceny banketů...viz ceník
Slavnostní občerstvení formou rautu se uskutečňuje zejména při větších akcích ve večerních hodinách. Raut je vhodné pořádat pro společnost s více jak 30 osobami.
Slovo raut je přejatý výraz z anglického slova rout, což znamená „srocení více než 3 lidí“. Tato společenská událost slouží k navázání kontaktů co největšího počtu lidí.
Akci zpravidla předchází „welcome drink“, česky uvítací přípitek, nabízený z podnosů obsluhou při příchodu hostů.
Hlavní konzumace probíhá samoobslužným způsobem u bufetových a nápojových stolů, jídlo se konzumuje ve stoje. Ve výjimečných případech na přání klienta, je možné použít jako součást rautu další místnost s možností sezení.
Oproti banketu má raut několik výhod:
Ceny rautových menu ... viz ceník
Tento typ akce má většinou přátelský, neformální charakter.
Občerstvení se poskytuje zpravidla rautovou formou. Pro všechny hosty by mělo být připraveno sezení. Při odpoledním programu je vhodnější hudba k poslechu, večer hudba k tanci.
Součástí programu mohou být různé společenské, kulturní a sportovní vyžití.
Úspěch těchto akcí je závislý na počasí. Při dlouhodobém plánování pohoštění v přírodě je proto vhodné zajistit náhradní prostory a odpovídající variantu akce pro případ nepříznivého počasí.
Vhodným místem pro pořádání slavností pod širým nebem jsou zahrady, parky, terasy, altány a átria.
Organizuje se při podepisování významných obchodních smluv nebo pro členy vládních delegací. Je zároveň součástí obchodních nebo jiných jednání, kongresů, sympozií apod. Pořádá se v rámci větších setkání v přilehlých prostorách.
Má charakter doplňkového občerstvení. Již samotný název naznačuje, že se podává výhradně víno nebo šampaňské, chuťovky a různé druhy pochutin, které se servírují z plat.
Číše vína může být uskutečněna v kteroukoliv denní dobu a netrvá zpravidla déle než 30 minut
Koktejl je společenská akce, organizovaná dopoledne nebo odpoledne, s jednodušší formou pohoštění, provozně a ekonomicky je méně náročná. Trvá asi dvě hodiny.
Po stránce gastronomické má akce charakter svačiny. Podává se zúžený sortiment chuťovek, obložených chlebíčků a dezertů s širší nabídkou nápojů.
Základní znaky koktejlu jsou:
Ceny koktejlů ... viz ceník